Çelik: Öğretmen maaşları düşük ama kaynak yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2005 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenlerin maaşlarının düşük olduğunu bildiğini ve bundan üzüntü duyduğunu belirterek, "Olmayan bir kaynaktan kimseye bir şey verilemeyeceğinin de farkındayım" dedi.

Çelik, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, öğretmenlerin içinde bulunduğu sıkıntıları çok iyi bildiğini ve olanaklar ölçüsünde çözüm yolları aradıklarını belirterek, "Öğretmenlerin ücretleri düşük de hemşirelerin, doktorların, hakimlerin, savcıların ücretleri yüksek mi? 'İngiltere'de İsveç'te, Danimarka'da çalışan öğretmenler şu kadar maaş alıyor' diye hesaplamalar yapılıyor. Bu hesaplamaları niye diğer kamu çalışanları için yapmıyorlar? Dünyanın hiçbir yerinde öğretmenlere kucaklar dolusu paralar verilmiyor" diye konuştu.

Gazetelerde yer alan raporda Türkiye'de öğretmenlerin bin 816 saat çalıştığının yer aldığını kaydeden Çelik, bunun doğru bir hesaplama olmadığını ifade etti. Öğretmenlerin 15 saat maaş karşılığı derse girdiğini, bunun üzerinin ek ders ücretiyle değerlendirildiğini belirten Çelik, "Ben öğretmenlerimiz çalışmıyor, demiyorum. Büyük özveriyle görev yaptıklarını biliyorum ama bazı okullarda dersini 1 güne toplayıp, 6 gün derse gelmeyenler de var" dedi.

Bazı kesimlerin öğretmenleri illegal toplantı ve yürüyüşlere davet ettiğini kaydeden akan Çelik, öğrencilere demokrasinin, anayasaya ve toplum düzenine saygının en olduğun öğretecek olan öğretmenlerin, izinsiz gösterilerde yeri olamayacağını söyledi.

Öğrencinin, velilinin yanında öğretmenlerin açlık sınırında bulunduğunu, sefalet içinde olduğunu söylemenin ve bunu sürekli tekrar etmenin öğretmenlik mesleğine olan saygıyı göstermediğinin altını çizen Çelik, "Bu ülkede daha fazla ücret talebinde bulunan herkes haklıdır. Ama 'Sesimizi yükseltelim basın para, bize verin' bu olmaz. Bu ülkede sesini yükseltenlere basılıp, para verildi, ülke 2002'de uçurumun eşiğine geldi. Bu hükümet için en kolay şey para basıp, dağıtmaktır. Ama bunun da bedeli sonra çok ağır ödenir" diye konuştu.

Çelik, öğretmenlerin ek ders ücretlerinin artırılmasına yönelik hazırladıkları tasarıyı Başbakanlığa sunduklarını, ancak Maliye Bakanlığı'nın ücretlerin tasarıda belirtildiği şekilde yükseltilmesi halinde maliyeye 3 katrilyon lira ek yük getireceği şeklinde görüş bildirdiğini ifade etti. Çelik, bu konudaki çalışmaların sonuçlanmasının ardından önemli bir iyileştirmenin yapılacağını umut ettiğini de vurguladı.

Hüseyin Çelik, meslekte kariyer yapmak isteyenler için geliştirilen Öğretmen Kariyer Sistemi'ne yönelik ilk sınavın 27 Kasım'da düzenleneceğini hatırlatarak, sınav sonrasında performansları ve sicilleri de dikkate alınan öğretmenlerin objektif kriterler doğrultusunda uzman öğretmen ve baş öğretmen unvanına sahip olabileceklerini anlattı. Çelik, istemin, iddia edildiği gibi öğretmenler arasında bir ayrımcılığa yol açmayacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber